Un prieten de suflet al Asociaţiei “21 Decembrie 1989”

Ieri – 14 martie a.c. – istoricul SERBAN RADULESCU ZONER   a plecat in Marea Calatorie…
Incinerarea  va avea loc vineri 16 martie 2012,  orele 11 30 la Crematoriul  Vitan-Barzesti  din Bucuresti.
Dumnezeu sa-l primeasca in Lumina Lui  Eterna !

Născut în Bucureşti, la 29 mai 1929. Doctor în istorie, a fost, până la 31 ianuarie 1996, cercetător ştiinţific principal la Institutul de istorie “Nicolae Iorga”. În 1975 a fost exclus din Institut, în contextul “revoluţiei culturale” a lui Ceauşescu şi transferat obligatoriu la Muzeul de Istorie Bucureşti, fără luarea titlului de cercetător ştiinţific. În 1990 a fost reîncadrat la Institut şi avansat cercetător principal. Este membru al Asociaţiei Internaţionale de Istorie Contemporană, cu sediul la Geneva. A publicat peste 200 de lucrări ştiinţifice în ţară şi în străinătate (Franţa, Germania, SUA, Italia). În 1993 i s-a conferit premiul “Mihail Kogălniceanu” al Academiei Romane.

Fost deţinut politic între 1959 şi 1962: arestat la 18 februarie 1959, anchetat la sediul Securităţii Ploieşti timp de 11 luni şi condamnat iniţial de Tribunalul Militar Bucureşti la 5 ani temniţă grea, pentru uneltire contra ordinei sociale, pedeapsă majorată în urma recursului Procuraturii Militare la 6 ani temniţă grea. Trecut prin pentinenciarele Ploieşti, Galaţi, Jilava şi prin lagărele de muncă Salcia, Stoeneşti si Strâmba din Balta Brăilei. Graţiat prin decretul 393/26 iunie 1962. După punerea în libertate refuză categoric să colaboreze cu Securitatea, fapt dovedit prin documentele scrise existente la CNSAS. În perioada 1945-1947 a fost membru al Tineretului Liberal, participând la manifestaţiile din 11 februarie şi 8 noiembrie 1945 şi la campania electorală din 1946, prin lipirea de afişe si distribuirea de manifeste.

Deputat CDR (1992-2000), iniţial din partea PAC, până la ieşirea acestui partid din coaliţie, din 1996 membru PNL, iar din septembrie 2000, independent, refuzând orice colaborare cu Valeriu Stoica şi cu ceilalţi oportunişti. Membru al Alianţei Civice din 1996, iar din 31 martie 2001, preşedinte al Alianţei Civice pana in 2OO6.

Sincere condoleanţe familiei îndurerate!