Toţi cei care aţi cântat Imnul Golanilor, sunteţi aşteptaţi la Bookfest !

Laura Gheorghiu, membră de onoare a Asociaţiei „21 Decembrie 1989”, debutează în lumea literară, sub pseodonimul Karla Zercicov, în cadrul târgului de carte Bookfest, cu volumul de poezii intitulat: „O seară cu Johnny Răducanu şi Andreea”,  vineri, 30 mai, 2014, orele 18:00, la standul editurii Vinea C74, pavilionul C4 având printre invitati, nume sonore din poezia contemporană, precum  Mihail Gălăţanu sau Nicolae Tzone.

În 1989 poeta participa la mişcarea revoluţionară din 21 decembrie iar mai târziu în 90, la mişcarea anticomunistă din Piaţa Universităţii, compunând muzica şi/sau versurile mai multor piese de pe albumul ulterior “Din Cântecele Golanilor”, printre care şi Imnul Golanilor, sub numele de atunci Laura Botolan.

Criticul literar Octavian Soviany îi caracterizaeaza poezia ca: „O lirică a revoltei”. În poemul „Eu vreau să mor sub această toamnă” peisajele şi scenele citadine au la rândul lor, în ciuda banalităţii pe care o ostentează, o încărcătură de mister, căci sunt pline de amintiri, devin stări de spirit şi, în cele din urmă, forme spaţializate ale timpului, care invită la un excurs prin muzeul memoriei şi posedă fizionomia rănilor necicatrizate, spune Soviany, „vreau să uit / clădirea universitaţii priveşte / chiorâş la arhitectură // oameni indigo / o secundă în faţa / tarabelor cu crizanteme şi trandafiri / …/ poliţaiul blond / face semne disperate limuzinelor / în această piaţă care şi-a uitat crucile de lemn / în această piaţă / care a murit puţin / de mult / de 17 ani / de când scriam / imnul golanilor despletiţi / post mortem / eu vreau să uit cireşele buzelor tale de mai / de iunie / de iulie”.  Poezia pe care o scrie Karla Zercicov se dovedeşte în cele din urmă una a contestaţiei şi revoltei, care însă nu mai este pur socială, ca pe vremea când autoarea alcătuia textul de la „Imnul golanilor”. Între timp poeta a mărit miza, revolta a devenit ontologică, iar contestaţia vizează existenţa însăşi. Lirica ei impresionează prin radicalism. „la grădiniţă e bine / bem sauvignon blanc / din cand în când / câte unul cade peste balcon” ( la grădiniţă ).

Toţi cei care aţi cântat Imnul Golanilor, sunteţi aşteptaţi la Bookfest !