Asociația 21Decembrie 1989

Urmăriți-ne pe:

Apel pentru Dreptate şi Adevăr prin Justiţie !

Scris de Sorin Iliesiu

Miercuri, 15 Octombrie 2008 10:55

D-lui Traian Basescu – Presedintele Romaniei, D-lui Calin Popescu Tariceanu – Prim-Ministru, D-lui Catalin Predoiu – Ministru al Justitiei, D-nei Lidia Barbulescu – Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii. Spre informare: D-lui Hans-Gert Poettering – Presedintele Parlamentului European, D-lui Jose Manuel Durao Barroso – Presedintele Comisiei Europene, D-lui Jaap de Hoop Scheffer – secretar general al NATO

Dupa al doilea razboi mondial, Justitia internationala de la Nürnberg a condamnat principalii responsabili ai crimelor naziste, dar nu a condamnat simpli executanti ai ordinelor militare. In schimb, Injustitia romana criptocomunista ii absolva in 2008 pe responsabilii crimelor din 13 iunie 1990, aruncand intreaga vina pe simpli executanti ai ordinelor militare.

La data de 13 octombrie 2008, Sectia de Urmarire Penala si Criminalistica condusa de Marius Iacob a publicat o decizie care a socat intreaga opinie publica, respectiv decizia de neincepere a urmaririi penale (NUP) a lui Ion Iliescu pentru crimele din 13 iunie 1990 in dosarul 1122/P/2007. Prin aceasta decizie politica asumata formal de procurorii Molcut, Stan si Foitos, sunt favorizati si alti infractori vinovati pentru crimele din istoria recenta a Romaniei. Subliniem faptul ca eroii anticomunisti au fost ucisi a doua oara prin aceasta decizie politica.

Aceasta decizie confirma inca o data eticheta rusinoasa pusa pe Romania, de campioana a coruptiei in justitie. Pe de alta parte, aceasta decizie este in flagranta contradictie cu rechizitoriul publicat in vara anului trecut de procurorii independenti Viorel Siserman si general-magistrat Dan Voinea, in care Ion Iliescu a fost considerat principalul responsabil pentru crimele comise in 13 iunie 1990. In plus, aceasta decizie contrazice total declaratia data in instanta de fostul general Mihai Chitac, care a afirmat ca nu a facut altceva decat sa execute ordinele lui Ion Iliescu.

Noi, reprezentantii societatii civile care actionam de peste 18 ani pentru aflarea adevarului, am primit aceasta veste si ca un semnal politic transmis magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie astfel incat acestia, prin sentinta definitiva si irevocabila pe care o vor da astazi 15 octombrie 2008, sa incerce sa-i scape pe criminalii Stanculescu si Chitac condamnati la 15 ani inchisoare pentru macelul de la Timisoara din decembrie 1989.

Decizia de neincepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu a fost o decizie politica si totodata un semnal transmis magistratilor de la Inalta Curte sa-i favorizeze pe responsabilii macelului de la Timisoara care, in loc sa fie arestati si judecati, au fost numiti de Ion Iliescu ca ministri in guvernul condus de Petre Roman. Astfel, criminalul Chitac a fost numit ministru de Interne, iar criminalul Stanculescu a fost numit ministrul Apararii Nationale.

Speram ca magistratii de la Inalta Curte nu se vor lasa influentati in 2008, asa cum au facut o parte din colegii lor in 2000 cand au judecat recursul in anulare comandat politic de Ion Iliescu fostului procuror general al Romaniei cu scopul de a casa hotararea definitiva si irevocabila de condamnare la 15 ani inchisoare a celor doi criminali, sentinta primita de acestia in 1999 si anulata prin respectivul recurs cerut de Ion Iliescu.

Acest proces a putut fi reluat abia dupa 2004, respectiv dupa expirarea mandatului de sef de stat al lui Ion Iliescu, astfel incat in 2007 criminalii Stanculescu si Chitac au fost inca o data condamnati la 15 ani inchisoare. Astazi 15 octombrie 2008, Inalta Curte de Casatie si Justitie urmeaza sa dea verdictul definitiv si irevocabil in acest dosar.

Subliniem ca decizia de neincepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu a fost luata de fapt cu mult timp inainte de data publicarii, si pare oarecum fireasca in conditiile in care procurorii au actionat sub coordonarea urmatorilor sefi:

a). d-na Laura Codruta Kovesi – procuror general fara experienta care a fost supusa unor presiuni politice astfel incat in decembrie 2007 s-a antepronuntat in favoarea lui Ion Iliescu;

b). d-l Nitu Tiberiu – prim adjunct al procurorului general, incompatibil cu functia detinuta intrucat a recunoscut printr-o declaratie scrisa si semnata de domnia sa ca a tras in 21 si 22 Decembrie 1989, neputand fi nepartinitor asa cum cere legea;

c). d-l Marius Iacob – seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica, care a dat un verdict neoficial in favoarea lui Ion Iliescu inca de anul trecut, acordand in schimb prioritate absoluta cazului “Elodia” care parca a fost inventat pentru a distrage atentia de la cercetarea dosarelor de interes national care se refera la peste 1200 de crime comise in perioada infractionala decembrie 1989 – iunie 1990.

Decizia de ieri de neincepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu a dat in acelasi timp un semnal evident de prejudiciere a tuturor familiilor eroilor anticomunisti care, asemenea oricarui cetatean european, au dreptul la un proces echitabil. Acest drept fundamental este prevazut atat in Constitutia Romaniei cat si la punctul 11 al Conventiei Europene a Drepturilor Omului ratificata de Romania in 1994.

Precizam ca Ion Iliescu este in continuare urmarit penal in dosarul 75/P/1998 referitor la crimele din 14 si 15 iunie 1990, dosar care se afla la Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (D.I.I.C.O.T.). De asemenea, Ion Iliescu este in continuare urmarit penal si in dosarul 97/P/1990 referitor la crimele din decembrie 1989. Subliniem ca ambele dosare au corespondente la Curtea Europeana a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) unde dosarele sunt judecate cu prioritate, actiunea juridica fiind deschisa de Asociatia 21 Decembrie 1989.

Subliniem urmatorul fapt de importanta deosebita: in 13 iunie 1990, pe langa celelalte forte de represiune, a fost scoasa in strada si armata cu efective, tancuri si munitie de razboi. (Foto: Iliescu si Gorbaciov)

Constitutia din timpul regimului comunist si substitutul ei de dupa 22 decembrie 1989 prevedeau ca starea de necesitate putea fi pusa in aplicare inclusiv la data de 13 iunie 1990, numai daca ar fi fost declarata oficial de seful statului avand acordul Parlamentului, publicata in Monitorul oficial si adusa la cunostinta publicului prin mijloacele de informare in masa. Abia dupa aceea starea de necesitate putea fi pusa legal in aplicare.

In iunie 1990, Ion Iliescu nu a declarat oficial stare de necesitate. De altfel, la acea data Ion Iliescu era presedinte ales al Romaniei, dar nu avea calitatea oficiala de sef al statului intrucat nu depusese juramantul in Parlament. Calitatea anterioara a lui Ion Iliescu de presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala nu era nici ea oficiala intrucat Ion Iliescu nu a fost ales de fapt de nimeni in aceasta functie pe care si-a arogat-o prin abuz.

Ion Iliescu s-a considerat in 22 decembrie 1989 “emanat al revolutiei” si s-a autointitulat presedinte al Frontului Salvarii Nationale, nefiind ales in aceasta functie, dar arogandu-si puterea in stat si dizolvand structurile de putere ale fostului regim condus de Ceausescu.

In 22 decembrie 1989 Ion Iliescu s-a autoproclamat conducator al Romaniei pentru ca imediat dupa aceea sa coordoneze reprimarea demonstratiilor anticomuniste incepute in aceeasi zi ca forme de protest fata de confiscarea si deturnarea caracterului anticomunist al revolutiei de catre grupul condus de Ion Iliescu.

Reprimarea a fost soldata cu peste 1200 de morti, peste 4800 de raniti si mii de retinuti fara mandat de arestare.

Desi a exercitat abuziv si discretionar functia de conducator al Romaniei, ulterior a negat ca a fost implicat in evenimentele istorice criminale comise in perioada infractionala decembrie 1989 – iunie 1990. Ion Iliescu nu a avut si nu are demnitatea de a-si recunoaste implicarea in aceste crime, desi a exercitat autoritar functia de conducator al statului in acea perioada infractionala.

Ion Iliescu a favorizat infractori precum Stanculescu si Chitac inca din prima zi in care si-a arogat puterea in Romania. Acum Ion Iliescu este favorizat de coruptia din asa-zisa justitie.

Toate organizatiile semnatare ale acestui apel vor sprijini actiunea ce va fi facuta de Asociatia 21 Decembrie 1989 de a declara recurs in anulare impotriva deciziei de neincepere a urmaririi penale a lui Ion Iliescu pentru crimele din 13 iunie 1990.

15 octombrie 2008

Sorin Iliesiu – Vicepresedintele Aliantei Civice, autorul apelurilor pentru condamnarea nationala si internationala a comunismului

http://www.gds.ong.ro/apel.htm

http://www.libertates.com/en/content/view/40/7/

Asociatia 21 Decembrie 1989, Teodor Maries – Presedinte

Blocul National al Revolutionarilor 1989, George Costin – Presedinte executiv

Asociatia 15 Noiembrie 1987 Brasov, Presedinte – Florin Postolachi

Liga Studentilor din Universitatea Bucuresti 1990, avocat Antonie Popescu – Senior

Fundatia Culturala Timpul – Iasi, Liviu Antonesei – Presedinte

Consiliul Mondial Roman, Stefana Bianu – Vicepresedinte

Sindicatul National al Taranilor si al Proprietarilor Romani, Dan Draghici – Presedinte

Asociatia Europeana a Cadrelor Didactice – Sectiunea Nationala Romania, prof.univ.dr. Florin-Cristian Gheorghe – Presedinte

Asociatia Scriitorilor Romani si Germani din Bavaria, Radu Barbulescu – Presedinte

Association Culturelle et Amicale Roumaine, Gabriel Penciu – Presedinte

L’Alliance Belgo-Roumaine, Bruxelles, Ecaterina Evanghelescu – Presedinte

Organizatia Neguvernamentala Ecomondia, prof.dr.Alexandru Ionescu – Presedinte

Consiliul Roman American, Neculai Popa, Presedinte

Asociatia Copiilor Revolutiei, Catalin Giurcanu – Presedinte

Asociatia Adevar si Dreptate, Nicolae Banutoiu – Presedinte

Asociatia Cives, Ioan Rosca – Presedinte

Asociatia Apolitica “Societatea Targoviste”, Ilie Petre Stirbescu – Presedinte

Fundatia “Redarea Istoriei” – jurist Paun Gabriel Virgil– Presedinte

Federatia nationala Omenia a Pensionarilor (peste 1.000.000 de membri), dr.ing.Gheorghe Chioaru – Presedinte

Grupul vaduvelor de eroi martiri

Federatia sindicala “Solidaritatea – Virgil Sahleanu” a siderurgistilor din Romania, Gheorghe Tiber – Presedinte

Fundatia Nationala a Revolutiei din Decembrie 1989 – Timisoara, Pompiliu Alamorean – Presedinte

Sindicatul Solidaritatea al siderurgistilor Galati, Ilinca Diaconu – Presedinte

Sindicatul Solidaritatea Hunedoara, Marian Mititelu – Presedinte

Sindicatul ALRO Slatina, Ion Ioan – Presedinte