Asociația 21Decembrie 1989

Urmăriți-ne pe:

Se cere iar soluţionarea dosarelor Revoluţiei şi Mineriadelor

 

Decembrie 1989
Unele dosare ale celor implicaţi vor fi trimise în instanţă anul acesta.

Procurorul general al României, Laura Condruţa Kovesi, s-a întâlnit astăzi cu reprezentanţii societăţii civile, care au cerut ca dosarele Revoluţiei din 1989 şi Mineriadei din iune 1990 să fie soluţionate cât mai repede.

În urma discuţiilor, membrii asociaţiilor prezente au obţinut promisiuni că principalele dosare urmează să fie rezolvate anul viitor.

Nu se ştie însă dacă acele dosare vor rămâne la Parchetul Militar sau vor fi transferate la parchetele civile.

Preşedintele Asociaţiei “21 decembrie 1989”, Teodor Mărieş, a spus că cel mai important lucru este ca aceste dosare să nu fie împărţite, în eventualitatea în care s-ar hotărî definitiv că procurorii civili se vor ocupa de cercetarea persoanelor implicate.

Ca promisiuni, dosarul Braşov şi Sibiu şi încă o bucată din dosarul Cluj – legat de generalul Caba – să plece până în decembrie la instanţă. Va fi chemat domnul Iacob şi vor fi citaţi cât mai repede domnul Iliescu şi ceilalţi.

 

Teodor Mărieş, Preşedintele Asociaţiei “21 decembrie 1989”

Recent, Curtea Constituţioanală a decis că civilii implicaţi în aceste dosare – printre care se numără şi Ion Iliescu – nu pot fi cercetaţi de Parchetul Militar.

S-a făcut însă recurs la această hotărâre. Teodor Mărieş a spus că până când va fi luată o decizie definitivă, unele dosare vor fi trimise în instanţă chiar anul acesta.

“Problema s-a pus destul de tranşant de acestă dată, aş putea spune cel mai tranşant din toate discuţiile pe care le-am avut până acum. Ca promisiuni, dosarul Braşov şi Sibiu şi încă o bucată din dosarul Cluj – legat de generalul Caba – să plece până în decembrie la instanţă”.

Cât despre principalele cauze – Revoluţia din 1989 şi mineriada din 1990 – acestea ar urma să fie finalizate până în luna martie a anului viitor, după cum spune preşedintele Asociaţiei “21 decembrie”.

 

Teodor Mărieş este convins că procurorul Dan Voinea – schimbat recent de la şefia Parchetelor Militare – se va ocupa în continuare de toate dosarele privind Revoluţia şi Mineriada.

Acest lucru nu ar aduce însă mai multă claritate în ceea ce priveşte situaţia civililor implicaţi. Totuşi, Teodor Mărieş spune că a obţinut promisiuni şi în ceea ce priveşte cercetarea acestora şi în special a lui Ion Iliescu:

“Principala cerinţă de astăzi a fost ca dosarul trimis la Înalta Curte – cel cu morţii din 13 iunie 1990 – să fie trimisă de urgenţă la instanţă, adică Ion Iliescu să fie trimis şi el după Chiţac şi ceilalţi. Răspunsul concret: va fi chemat domnul Iacob şi vor fi citaţi cât mai repede domnul Iliescu şi ceilalţi”, a explicat Teodor Mărieş.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a anunţase – în luna iulie – că procurorul militar Dan Voinea va preda parchetelor civile cauzele pe care le are în lucru şi în care sunt cercetaţi civili – adică dosarele “Mineriada” şi “Revoluţia”.

Pentru ca dosarele instrumentate de generalul Voinea să nu fie abandonate, Parchetul propusese ca acesta să fie trecut în rezervă pentru a fi delegat în echipa de procurori civili care va instrumenta cauzele respective.