Comunicat de presa Asociatia 21 Decembrie 1989_Protest in Piata Universitatii_19.11.2022

Comunicat de presa

17.11.2022

Asociația “21 Decembrie 1989”, în colaborare cu doamna profesoară Daria Kustanovych, alungată din orașul Harkiv de hoardele Kremlinului, organizează sâmbătă, 19 noiembrie, începând cu ora 17, un nou protest autorizat împotriva agresiunii rusești ce se desfășoară la scară largă contra Ucrainei de aproape 9 luni. Manifestația va avea loc în Piața Universității din București, la borna “Kilometrul Zero al Democrației”, și se va intitula “Sprijiniți Ucraina până la victoria finală!”.

Forțele ruse au lansat marți, 15 noiembrie, aproximativ 100 de rachete asupra Ucrainei, lovind doar ținte civile, predominant puncte critice ale infrastructurii energetice, atacuri ce au obiectivul de a-i lăsa pe civilii ucraineni în beznă și frig în pragul iernii.

În ceea ce privește dezbaterea aprinsă despre racheta care a căzut pe teritoriul Poloniei, subliniem faptul că responsabilitatea o poartă Rusia, inclusiv în condițiile în care, potrivit informațiilor disponibile în acest moment, a fost vorba despre o rachetă defensivă ucraineană. Rusia este statul agresor, care a atacat puncte critice ale infrastructurii energetice și în regiunea ucraineană Liov, situată în vest, la granița cu Polonia, iar Ucraina nu a făcut decât să se apere.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reliefat miercuri că incidentul nu s-a petrecut din vina Ucrainei, ci este o consecință a războiului de care e responsabil Putin.

Analiza preliminară a incidentului din Polonia “sugerează că a fost probabil cauzat de o rachetă de apărare aeriană ucraineană lansată pentru a apăra teritoriul ucrainean împotriva atacurilor cu rachete rusești”, dar nu este vina Ucrainei, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Stoltenberg a adăugat: “Permiteți-mi să fiu clar, nu este vina Ucrainei. Rusia poartă responsabilitatea finală, deoarece își continuă războiul ilegal împotriva Ucrainei”.

La rândul său, ministrul britanic de Externe, James Cleverly, a scos în evidență că singura cauză pentru care rachetele zboară este reprezentată de agresiunea rusă.

Totodată, dorim să atragem atenția că, în data de 21 noiembrie, se împlinesc 9 ani de la începerea Euromaidanului, prilej cu care dorim să cinstim memoria cetățenilor ucraineni care și-au dat viața pentru viitorul european al Ucrainei. În urma unor proteste care au durat 3 luni, ucrainenii au reușit să dea jos regimul putinistului Viktor Yanukovych. Reiterăm în acest context că Ucraina este singura țară care a luptat pentru aderarea la UE inclusiv prin vărsare de sânge.

Astfel, pe parcursul manifestației, ne vom reitera sprijinul pentru parcursul euro-atlantic al Ucrainei. De asemenea, nu putem rămâne pasivi față de încălcările dreptului internațional și atrocitățile comise de hoardele Kremlinului!

Vom continua să ne manifestăm solidaritatea cu poporul asuprit de hoardele Kremlinului și nu vom uita niciodată crimele comise în prezent de ruși împotriva ucrainenilor, dar nici pe cele comise de ruși de-a lungul istoriei contra popoarelor, inclusiv poporul român.

Lumea liberă trebuie să fie mai unită ca niciodată și să intensifice sprijinul militar pentru Ucraina până în momentul în care va obține victoria finală, ceea ce presupune recuperarea tuturor teritoriilor de la invadatori, referindu-ne în acest sens și la Crimeea.

Noi vom solicita imperativ delimitarea totală, în plan diplomatic și economic, de Federația Rusă, inclusiv interzicerea activității Lukoil și Gazprom în România. Nu mai trebuie să sprijinim financiar statul terorist rus!

Veniți la cea de-a 30-a acțiune de solidaritate cu Ucraina organizată, începând cu 24 februarie 2022, de Asociația “21 Decembrie 1989” și partenerii săi!

Sâmbătă, 19 noiembrie, români și ucraineni, vom fi solidari în capitala României pentru a susține pacea și independența Ucrainei!

Parteneri: Asociația Forumul Civic Românesc, Fundația “Ioan Bărbuș”, Asociația Foștilor Deținuți Politici, RePatriot.

Veniți alături de noi!

Glorie Ucrainei! 🇺🇦 Слава Україні! 🇺🇦

Glorie României! 🇷🇴 Слава Румунії! 🇷🇴

Asociația “21 Decembrie 1989”