Asociația 21Decembrie 1989

Urmăriți-ne pe:

După accidentul ecologic din anul 2000, noi le-am plătit ungurilor 100 de milioane $

17 Octombrie 2010

Articol semnat de Alexandra Ariciu

Accidentul de la Kolontar, districtul Veszprem, Ungaria, când mâlul toxic revărsat dintr- un depozit imens a ajuns în Dunăre, a readus în atenţia presei internaţionale tragedia petrecută în urmă cu 10 ani la Baia Mare.

În iarna anului 2000, digul iazului de decantare a apelor industriale al societăţii Aurul s-a rupt, iar în râul Tisa au fost deversaţi 100.000 de metri cubi de apă cu cianuri. România a fost atunci trasă de urechi de întreaga comunitate europeană. Scurgerea contaminată a călătorit în Ungaria şi Iugoslavia, prin râurile Săsar, Lăpuş, Someş, Tisa şi Dunăre, înainte de a ajunge la Marea Neagră, patru săptămâni mai târziu. Cele două state vecine ale ţării noastre s-au alarmat atunci şi au declarat că efectele incidentului sunt dezastruoase. De exemplu, în timp ce România a declarat cantitatea de peşte mort în apele de pe teritoriul său ca fiind foarte mică, ungurii au estimat că la ei a fost de 1.240 de tone.

Poluarea de la noi nu a fost gravă

Raportul întocmit de experţii internaţionali care au venit să controleze urmările accidentului arată însă că poluarea de la noi nu a fost atât de gravă. Concentraţiile de cianură şi metale grele au scăzut rapid în Tisa şi Dunăre, iar habitatul de plante şi peşti s-a refăcut aproape complet, la câteva zile după scurgere. În plus, acelaşi raport arată că efecte toxice asupra ecosistemului acvatic nu s-au găsit prea departe de sursa poluării. În fântânile de pe teritoriul Ungariei, aflate în apropierea undei de poluare de la Baia Mare, nu s-au descoperit nici cianură şi nici metale grele. Chiar şi aşa, România a plătit ungurilor 100 de milioane de dolari despăgubiri şi a fost trasă de urechi de toată Europa. Acum însă, când în Ungaria 1,1 milioane de metri cubi de reziduuri industriale, noroi alcalin şi metale grele au fost revărsate în Dunăre, maghiarii scapă uşor. Până acum, nimeni nu le-a găsit vină. Ba, mai mult, sunt felicitaţi pentru cum au gestionat situaţia.

Noroiul toxic conţine arsenic

La 4 octombrie, anul acesta, un val uriaş de noroi toxic, provenind de la un rezervor fisurat al uzinei de alumină de lângă satul Kolontar, s-a revărsat asupra localităţilor din împrejurimi. Şapte persoane şi-au pierdut viaţa şi 150 au fost rănite. Valul poluant, care conţinea arsenic şi plumb, a distrus ecosistemele râurilor Torna, Marcal, Raab şi a ajuns într-o formă diluată în Dunăre

http://www.libertatea.ro/stire/dupa-accidentul-ecologic-din-anul-2000-noi-le-am-platit-ungurilor-100-de-milioane-307560.html