Procesul crimelor începe la Strasbourg

CEDO va judeca, din februarie, Dosarul Revoluţiei
29.12.2008

Monitorul Expres

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit termenul la care agentul guvernamental al României pentru CEDO trebuie să prezinte observaţiile sale referitoare la cererea Asociaţiei 21 Decembrie de condamnare a statului pentru nesoluţionarea Dosarului Revoluţiei. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat statului român plîngerea primită de la Asociaţia 21 Decembrie şi de la preşedintele acesteia, Teodor Mărieş, împotriva României. La aceeaşi dată, susţine MAE, a fost comunicată şi plîngerea formulată de braşovenii Nicolae şi Elena Vlase, părinţii eroului Nicuşor Vlase, cele două cauze urmînd să fie analizate împreună. Prin aceste acţiuni, se cere condamnarea statului român pentru că nu a rezolvat într-un termen rezonabil Dosarul Revoluţiei, dar şi dosarul instrumentat la Braşov privind condiţiile suspeste în care a fost ucis la Braşov, în zilele Revoluţiei, tînărul Nicuşor Vlase.

Un tribunal special care să se ocupe de crimele Revoluţiei?

Surse din Secţia Parchetelor Militare au declarat că au fost trimise deja agentului guvernamental o parte din copiile dosarelor ce se referă la Revoluţia din 1989. Sursele citate spun că aceste copii vor fi trimise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a fi analizate. „Referitor la cererea de a vă comunica dacă au fost comunicate copii ale dosarelor interne (…), în momentul de faţă Agentul Guvernamental se află în etapa de studiere a acestor dosare“, se arată în răspunsul MAE. Astfel, Ministerul de Externe precizează, pentru NewsIn, că agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului studiază, în prezent informaţiile transmise de autorităţile interne, pentru a formula observaţii la cererea făcută de Asociaţia 21 Decembrie şi familia Vlase din Braşov. MAE mai informează că „instanţa europeană a solicitat Guvernului să procedeze la desemnarea unui judecător ad-hoc în această cauză“. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie spune că ar putea exista o cale amiabilă de soluţionare a acestui proces. „Din punctul meu de vedere, această cale amiabilă ar putea fi doar dacă ar fi votată urgent o lege prin care să fie înfiinţat un tribunal special care să se ocupe de crimele Revoluţiei şi mineriadei din iunie 1990“, a mai afirmat Teodor Mărieş.

„Procesul de la CEDO este singura victorie în lupta mea fără odihnă“

Speranţa renăscută a familiei Vlase este legată de faptul că procesul de la Strasbourg va obliga justiţia din România să scoată din adormire dosarele Revoluţiei. Plîngerea depusă în acest an de familia Vlase la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, prin care solicită obligarea instituţiilor statului român să soluţioneze Dosarul Revoluţiei 97/P/1990 va fi judecată începînd din 26 februarie 2009. „După 19 ani de la uciderea fiului meu, răspunsul primit de la CEDO este singura bucurieşi singura victorie în lupta pe care am dus-o fără odihnă“, spune braşoveanca Elena Vlase, mama lui Nicuşor Vlase, ucis la 21 de ani în condiţii încă neelucidate. Plîngerea depusă de familia Vlase la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg prin care cere să oblige instituţiile statului român să soluţioneze Dosarul Revoluţiei 97/P/1990 a fost acceptată în luna aprilie, cu menţiunea că va fi judecată cu prioritate. ,,Pentru prima oară am încredere, după ce 19 ani fără încetare m-am luptat împotriva tuturor celor care au făcut tot ce le-a stat în putere să înăbuşe orice încercare de demascare a criminalilor Revoluţiei. Faptul că, acum, CEDO obligă autorităţile române de a soluţiona dosarul fiului meu, precum şi Dosarul Revoluţiei, la cererea Asociaţiei «21 Decembrie 1989» şi a societăţii civile îmi dă curaj şi încredere. O încredere pe care nicio instituţie din România, dar absolut nicio instituţie sau instanţă din România, nu mi le-a dat vreodată în aceşti ani în care am strigat după dreptate şi adevăr“, spune Elena Vlase, mama tînărului ucis la Braşov în zilele Revoluţiei.

de: O. S.