Asociația 21Decembrie 1989

Urmăriți-ne pe:

CEDO cere României să prezinte observaţiile privind plângerea Asociaţiei 21 Decembrie

Vineri, 26 Decembrie 2008 16:16

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit pentru 26 februarie termenul la care Agentul Guvernamental al României pentru CEDO trebuie să prezinte observaţiile sale referitoare la cererea Asociaţiei 21 Decembrie de condamnare a statului pentru nesoluţionarea dosarului Revoluţiei.

Potrivit unui răspuns al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) la o solicitare formulată de NewsIn, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a comunicat statului român, pe 6 decembrie, plângerea primită de la Asociaţia 21 Decembrie şi de la preşedintele acesteia, Teodor Mărieş, împotriva României. La aceeaşi dată, susţine MAE, a fost comunicată şi plângerea formulată de Nicolae şi Elena Vlase, cele două cauze urmând să fie analizate împreună. Potrivit acţiunii depuse la CEDO, Elena şi Nicolae Vlase sunt părinţii unui tânăr ucis în 1989, în timpul manifestărilor anticomuniste de la Braşov, Nicolae N. Vlase.

Prin aceste acţiuni se cere condamnarea statului român pentru că nu a rezolvat într-un termen rezonabil dosarul Revoluţiei. “În aprilie 2008, preşedintele CEDO ne-a comunicat că s-a decis judecarea cu prioritate a cererilor noastre privind dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, dar deocamdată s-a stabilit un termen doar pentru primul dosar”, a declarat, vineri, pentru NewsIn, Teodor Mărieş.

Potrivit lui Mărieş, în ultimele două săptămâni, s-au făcut copii ale documentelor din dosarul Revoluţiei, aflat la Parchetul General, pentru a fi folosite în procesul de la CEDO. De altfel, surse din Secţia Parchetelor Militare au declarat că au fost trimise deja Agentului Guvernamental o parte din copiile dosarelor ce se referă la Revoluţia din 1989. Sursele citate spun că aceste copii vor fi trimise la Curtea Europeană a Drepturilor Omului pentru a fi analizate. “Referitor la cererea de a vă comunica dacă au fost comunicate copii ale dosarelor interne (…), în momentul de faţă Agentul Guvernamental se află în etapa de studiere a acestor dosare”, se arată în răspunsul MAE.

Astfel, Ministerul de Externe precizează, pentru NewsIn, că Agentul guvernamental pentru Curtea Europeană a Drepturilor Omului studiază, în prezent, informaţiile transmise de autorităţile interne, pentru a formula observaţii la cererea făcută de Asociaţia 21 Decembrie. “Curtea a solicitat Agentului Guvernamental să formuleze observaţii cu privire la admisibilitatea şi temeinicia cererilor menţionate (n.r. plângerile făcute de Asociaţia 21 Decembrie, de Teodor Mărieş şi de familia Vlase), termenul stabilit de Curte pentru prezentarea acestor observaţii fiiind data de 26 februarie 2009“, se arată în răspunsul MAE.

Pe de altă parte, Teodor Mărieş afirmă că peste o sută de membri ai Asociaţiei 21 Decembrie au trimis plângeri la CEDO referitoate la evenimentele din decembrie 1989, cerând să fie conexate la dosarul iniţial al întregii organizaţii. O altă solicitare făcută de Asociaţie se referă la recuzarea judecătorului Corneliu Bârsan, despre care Mărieş afirmă că nu poate judeca dosarele Revoluţiei şi Mineriadei, pentru că este martor în cel din urmă caz. În acest context, Teodor Mărieş acuză Agentul Guvernamental că încearcă să tergiverseze judecata dosarelor, cerând o amânare până luna viitoare pentru a răspunde cererii de recuzare. În răspunsul remis NewsIn, MAE informează că “instanţa europeană a solicitat Guvernului să procedeze la desemnarea unui judecător ad-hoc în această cauză”.

Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie mai spune că ar putea exista o cale amiabilă de soluţionare a acestui proces. “Din punctul meu de vedere, această cale amiabilă ar putea fi doar dacă ar fi votată urgent o lege prin care să fie înfiinţat un tribunal special care să se ocupe de crimele Revoluţiei şi Mineriadei din iunie 1990”, a mai afirmat Teodor Mărieş.


Sursa: NewsIn