Asociația 21Decembrie 1989

Urmăriți-ne pe:

Revolutionarii cer interdictie pentru Iliescu

Asociatia 21 Decembrie 1989 a cerut ieri, intr-o conferinta de presa, generalului Dan Voinea, cel care coordoneaza dosarele Revolutiei si Mineriadei, obligarea invinuitului Ion Iliescu de a nu parasi tara. Pe langa aceasta masura, presedintele Asociatiei, Doru Maries, mai solicita ca Ion Iliescu sa primeasca “un ultim avertisment, inainte de o masura preventiva mai eficienta, de a inceta influentarea martorilor si a procurorilor prin declaratiile sale cu vadita tenta agresiv-bolsevica”. “Aceste masuri preventive consideram ca sunt minime, sunt legale, legitime si se folosesc la scara larga de catre procurori si judecatori in cazurile in care sunt cercetati muritorii de rand”, a spus avocatul Antonie Popescu, senior al Ligii Studentilor. Asociatia 21 Decembrie solicita sa se dispuna “obligarea invinuitului Ion Iliescu de a nu parasi tara precum si un ultim avertisment, pentru a nu mai tergiversa solutionarea dosarelor in care este invinuit, inainte de o masura preventiva mai eficienta, cum ar fi arestarea”. Pana la arestare credem ca trebuie neaparat sa se produca acest act de a i se interzice sa paraseasca tara. Este o masura pe care am solicitat-o si asteptam raspuns grabnic de la Parchetul Militar”, a spus Maries. “Daca in toate celelalte dosare se aplica cu duiumul la Parchetul General masurile preventive, nu intelegem de ce aceste masuri nu se aplica si unui personaj, unui invinuit de genul lui Ion Iliescu”, a completat avocatul Antonie Popescu.
Tergiversarea dosarelor Teodor Maries, presedintele Asociatiei 21 Decembrie, considera ca este imperios necesar ca impotriva lui Iliescu sa fie luate unele masuri preventive, si pentru a nu se mai tergiversa solutionarea dosarelor in care acesta este invinuit si pe care le-a oprit timp de 15 ani. “Ion Iliescu nu raspunde niciodata citatiilor procurorilor. Nici la prima, nici la a doua, la a treia, cand are mandatul de aducere, vine la Parchet. Vine, povesteste, i se face rau, invoca ceva si pleaca. Cam asa se desfasoara audierile, dupa care incepe din nou tergiversarea. Pleaca in strainatate, vine din strainatate, are motiune de cenzura, suspenda presedintele, i se face rau, se duce sa se opereze. O tergiversare continua, cu declaratii virulente de genul “Pe mine sa ma condamnati! Cine sunteti voi sa ma condamnati pe mine?”, a spus Maries. Referitor la declaratiile “agresive” ale lui Ion Iliescu, si avocatul Antonie Popescu considera ca acestea nu fac decat sa intimideze organele de ancheta si martorii din dosare. “Declaratiile publice pe care Ion Iliescu, cu o virulenta demna de anii ’89-’90, cu un discurs de tip ceausist, le face in mod constant, fie in replica, fie in atac, duc la influentarea in interes propriu a organelor de ancheta si a martorilor”, a spus Popescu. Totodata, potrivit acestuia, Ion Iliescu are in mod cert “un statut special, generat de solidaritatea cu o multime de persoane, din perioada infractionala decembrie ’89 – iunie ’90”, care ar sta in spatele tergiversarii dosarelor revolutiei si mineriadelor.

 

Decizia CC, “dupa bunul plac” Liderii Asociatiei 21 Decembrie au contestat vehement si decizia Curtii Constitutionale, care a modificat articolul din Codul de procedura penala privind competenta procurorilor militari in dosare in care sunt anchetati militari si civili. “Probabil ca este stat in stat aceasta Curte Constitutionala si ei fac si desfac dupa bunul plac, declara nule si constitutionale acte care le convin lor sau le convin celor care i-au pus in inalta demnitate”, a declarat Teodor Maries.

Andrei GHICIUSCA